Skibet Jakob

 
 

Fra krig til fred med Kaptajn John M. Croy

I 1943, under Anden Verdenskrig, byggede den amerikanske hær en bugserbåd kaldet ST 252. Den blev lavet på et skibsværft i Texas og sejlet til Portsmouth i England i foråret 1944. Her gik kaptajn John M. Croy og hans besætning ombord. De skulle tjene sammen resten af krigen.

Den 6. juni 1944, på den berømte D-dag, hjalp ST 252 de allierede med at gå i land ved Omaha Beach i Normandiet. Båden hjalp med at trække udstyr og skibe tættere på kysten. Senere samme dag var ST 252 med til at placere store bølgebrydere kaldet ’Phoenixes’, som skulle beskytte skibene mod de vilde bølger. Det var farligt arbejde, fordi de stadig blev beskudt og oplevelserne plagede kaptajnen og besætningen resten af deres liv. Bagefter hjalp båden også med at transportere dele til flydende havne, kaldet ’Mulberry-havne’, som gjorde det muligt at levere forsyninger til soldaterne.

Efter krigen i 1945 blev ST 252 brugt i havnen i Antwerpen i Belgien. Senere blev båden lagt i dvale sammen med andre skibe. I 1952 fik den nyt liv som en del af Marshall-hjælpen, hvor USA hjalp Europa med at genopbygge efter krigen. ST 252 blev solgt til Århus Havn i Danmark, hvor den blev ombygget til civil brug og fik et nyt navn: BB JAKOB.

Sjovt nok havde ST 252 også en skibskat ombord, som hjalp med at holde rotterne væk – en vigtig opgave på skibe dengang!

En ny begyndelse i Århus

Efter krigen fortsatte ST 252 med at rydde op i Antwerpen havn, før den blev sat til salg som overskudsmateriel.

I 1952 købte Århus Havn ST 252 med midler fra Marshallhjælpen. Båden blev ombygget til civil brug og fik navnet Jakob – opkaldt efter byens første folkevalgte borgmester, Jakob Jensen. Ombygningen omfattede blandt andet en lavere og kortere overbygning, så der kunne monteres en slæbekrog.

Den kraftfulde dieselmotor gav Jakob en betydelig trækkraft, og fra midten af 1950’erne hjalp hun med at slæbe store skibe ind i havnen.

I 1984 oversteg skibene i Århus Havn Jakobs kapacitet, og hun blev solgt til kommerciel brug. Under navnene Haahr Trumf og Louise Diver fortsatte hun sit virke, men i 2005 stod hun foran en skæbnesvanger beslutning – ophugning eller bevaring.

En gruppe frivillige gik sammen om at redde fartøjet og stiftede Fonden Jakob. Skibet blev omdøbt tilbage til Jakob ved en ceremoni ledet af daværende borgmester Louise Gade. Projektet fik støtte fra lokale virksomheder og maritime fonde, der bidrog til at gøre visionen til virkelighed.

Et levende fartøj

I dag er Jakob mere end blot en historisk slæbebåd – hun er et levende fartøj. Med hjælp fra over 40 frivillige sejler hun stadig, blandt andet på havnerundfarter og charterture.

Jakob har i dag mange funktioner i Aarhus Havn, men blandt andet bruges hun til at:

  • Sejle Julemanden ind til Dokk1 hvert år til jul i samarbejde med Aarhus Cityforening.

  • Byde Dannebrog og Dronningen velkommen med en imponerende vandsøjle.

  • Sejle med skolebørn og give børnene en kulturel og historisk oplevelse på havnen.

  • Sejle G&T-sejladser, hvor voksne kan få en hyggelig oplevelse på bugserbåden.

  • Sejle havnerundfarter og deltage ved Aarhus Festuge.

  • Sejlads til og guidede ture i Lighthouse-bygningen og museet

  • Og meget mere…

Kammeratskab og kulturarv

Projektets største værdi er ikke kun et flot skib, men det stærke fællesskab blandt de frivillige. Jakob er ikke et museumsfartøj, men en del af en levende kulturarv, der bringer glæde til både besætning og gæster.